Jean-Sébastien Ribette

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"My cooking, free of unnecessary complications, bears the hallmark of the market, of authenticity. It is cooking for the moment".

Jean-Sébastien Ribette, originally from France, was born in Argenton-sur-Creuse in the department of Indre, and wanted to become a chef from an early age. When he was 17 he met Manuel Martinez, Chef at the prestigious Tour d'Argent in the 5th arrondissement of Paris. After obtaining his diploma, he contacted the Chef and was hired as a commis chef, then as a "relief cook" in this restaurant. He stayed there a year before continuing his gastronomic adventure in different starred establishments in Paris and Belgium.

The Hotel Conrad in Brussels was the setting for his meeting with Sahondra Verdan, his future partner and associate, who was then a student at Lausanne Hotel School. The couple set up home in Switzerland, where Jean-Sébastien Ribette began his Swiss career as Executive Chef with Carlo Crisci, at the Le Cerf restaurant in Cossonay (2 Michelin stars).

In 2002, the couple found the establishment of their dreams in Saint-Légier, in the canton de Vaud. Imbued with the qualities of French culinary tradition, Jean-Sébastien Ribette places all his talent and expertise at the service of a traditional and inventive market cuisine. He allows his imagination to run free in surprise menus served at the restaurant. The Chef considers his cooking to be "a simple addition of products, without embellishments".

Today his cooking is highly renowned and acclaimed by experts in the profession. He has been a member of the Jeunes Restaurateurs d’Europe since 2007, won his first Michelin star in 2005, and has 16 points to his name in the Gault & Millau guide.

"My cooking lets me experience what I imagine".

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"Ma cuisine, sans complications inutiles, est celle du marché, de l'authentique. Elle est une cuisine du moment".

Jean-Sébastien Ribette, d'origine française, né à Argenton-sur-Creuse, dans l'Indre, a souhaité dès son plus jeune âge devenir cuisinier. A l'âge de 17 ans, il rencontre Manuel Martinez, Chef de la prestigieuse Tour d'Argent dans le Vème arrondissement de Paris. Son diplôme en poche, il se rappelle aux bons souvenirs du Chef et se fait engager d'abord comme commis, puis comme "tournant" dans cet établissement. Il y restera un an avant de poursuivre son aventure gastronomique dans divers établissements étoilés de Paris et de Belgique.

C'est à l'hôtel Conrad à Bruxelles qu'il rencontre Sahondra Verdan, sa future compagne et associée, alors étudiante à l'Ecole hôtelière de Lausanne. Le couple s'installe en Suisse où Jean-Sébastien Ribette entame son parcours helvétique comme responsable de cuisine auprès de Carlo Crisci, au restaurant du Cerf à Cossonay (2 étoiles au guide Michelin).

En 2002, le couple trouve l'établissement de leurs rêves à Saint-Légier dans le canton de Vaud. Issu du monde des traditions de la cuisine française, Jean-Sébastien Ribette met tout son talent et son savoir-faire au service d'une cuisine du marché autant traditionnelle qu’inventive.  Ainsi, il laisse libre cours à son imagination dans les menus surprises qu'il propose au restaurant. Le Chef considère d’ailleurs sa cuisine comme étant "une addition simple de produits, sans fioritures".

Sa cuisine jouit aujourd'hui d'une belle renommée et est saluée par les experts de la profession. Il fait partie des Jeunes Restaurateurs d’Europe depuis 2007, a décroché sa première étoile au guide Michelin en 2005 et obtenu 16 points au Gault&Millau.

"Ma cuisine me permet de vivre ce que j'imagine".

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"Meine Küche ist eine Marktküche, authentisch und ohne Schnörkel – eine Küche des Tages."

Der in Argenton-sur-Creuse im französischen Département Indre geborene Jean-Sébastien Ribette weiss schon sehr früh, dass er Koch werden will. Mit 17 Jahren lernt er Manuel Martinez kennen, den Küchenchef des berühmten Tour d’Argent im 5. Arrondissement von Paris. Kaum hat er sein Diplom in der Tasche, führt ihn die Erinnerung an diese Begegnung geradewegs in dessen Restaurant. Er wird eingestellt und arbeitet zuerst als Commis und später als Tournant im Tour d’Argent. Nach einem Jahr setzt er seine gastronomischen Wanderjahre durch verschiedene andere Sterne-Restaurants in Paris und in Belgien fort. 

Im Hotel Conrad in Brüssel begegnet er Sahondra Verdan, seiner zukünftigen Frau und Geschäftspartnerin, die an der Hotelfachschule in Lausanne studiert. Das Paar zieht in die Schweiz, wo Jean-Sébastien Ribette als Küchenchef bei Carlo Crisci im Restaurant du Cerf in Cossonay (2 Sterne im Guide Michelin) seine helvetische Karriere beginnt.

2002 finden die beiden in Saint-Légier im Kanton Waadt das Haus ihrer Träume. Jean-Sébastien Ribette, der in der Welt der französischen Küchentraditionen gross geworden ist, stellt seine Begabung und sein Können in den Dienst einer in der Tradition verankerten und gleichzeitig sehr innovativen Marktküche. Bei den Überraschungsmenüs, die er in seinem Restaurant anbietet, lässt er seiner Phantasie freien Lauf. Übrigens sieht der Chef in seiner Kochkunst das "schlichte, schnörkellose Zusammenfügen von Produkten".

Heute geniesst seine Küche einen ausgezeichneten Ruf und wird von der Branche gepriesen. Seit 2007 gehört er den Jeunes Restaurateurs d’Europe an. 2005 erhält er seinen ersten Stern im Guide Michelin und 16 Punkte im Gault&Millau.

"In meiner Küche kann ich leben, was meine Phantasie mir eingibt."
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